ПОРОДИЦА НЕКАД И САД (ДУШАН РАДУЛОВИЋ)
Породица је примарна људска заједница и основна ћелија друштва. У породици се успостављају прве и најважније везе и односи, који одређују наш будући живот и односи према људима и заједници. Потпуна породица подразумева заједницу мужа, жене и њихове рођене и усвојене деце. Управо топлина породичног живота и здрава атмосфера у њој, испуњена љубављу, пажњом, разумевањем и сарадњом омогућује правилан развој и здраву личност способну за самосталан живот. Стара, српска патријархална породица углавном је испуњавала наведене функције. Савремена породица производ је данашњег друштва и нашег окретања прама Западу. За већи део нашег друштва тај начин живота је неприхватљив. У ново доба породица као база рађања се распала, људи се обузети собом и каријером, у вечитој трци за новцем. Ако и има деце у породици, нема се времена за њих, за љубав и подршку. Из таквих породица излазе деца која живе живот без смисла и сврхе, која траже утеху у дрогирању, насиљу, проституцији, алхохолу и слично. Моје мишљење је да људи ненамерно чине те грешке. Они су само производ потрошачког друштва у коме се цени само новац. Управо због неодостатка времена за децу, родитељи покушавају да то надокнаде превеликом попустљивошћу. Деца то користе, неко мање, неко више, неко чини мање, а неко веће грешке. Сведоци смо све већег насиља, како у друштву уопште, тако и у породици. Нпр. свака трећа жена у Србији жртва је физичког насиља у породици. Или, у Србији свако треће дете је бар једном било изложено неком облику насиља, а 10% их је перманентно изложено тежим облицима физичког или сексуалног насиља. Године 2006. четворо деце у нашој земљи умрло је од последица насиља у породици. Постоје и обрнути случајеви, насиља деце према родитељима, али све је то повезано и све је последица живота који су та деца имала у породици и начина на који су се они снашли и функционисали у заједници. Један конкретан пример који сам чуо од маме оставио је на мене нарочит утисак. Отац једног њеног колеге убио је другог сина, наркомана, који је годинама искоришћавао и малтретирао породицу. Без обзира на све околности, по мом мишљењу, за тако нешто нешто нема оправдања. Како одузети живот који си створио или који те је ствoрио?


Мере заштите од насиља у породици


http://www.gcsrbg.com/strana/mere-zastite-od-nasilja-u-porodici-0

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ
Центар за Социјални Рад Сомбор (025) 482-499
ПУ Сомбор 92
Аутономни женски центар
011/645 328
Јустициа - Женска Правна Група
011/641 542
СОС телефон за жене и децу зртве Насиља
011/645 798
СОС телефон и Центар за девојке ПРИЈАВИ НАСИЉЕ
011/3226 904
СОС ТЕЛЕФОН ПРОТИВ СЕКСУАЛНОГ Насиља
011/645-328ПРИЈАВИ НАСИЉЕ

http://www.youtube.com/watch?v=s4DnJx66Boc


Stop-nasilju-nad-zenama.jpg Stop_nasilju_me_u_djecom.jpg 50269_308651392809_5948588_n.jpg

СТАТИСТИКЕ О НАСИЉУ

fizicko_nasilje.jpg psihicko_nasilje_1.jpg

nekad.jpg sad_sad_sad.jpg


Пуно тога зашта је св. Кнез Лазар са својим "косовским мученицима" дао живот да нам не буде одузето, ми смо добровољно одбацили данас. И оно против чега се борио да нам не буде наметнуто, ми смо добровољно прихватили. Такав је случај и са србском породицом која је изгубила свој православни и патријархални идентитет и претвара се у савремену заједницу, ортаклук слободних и равноправних партнера у безличну и бљутаву творевину по пројекту Новог светског поретка. У тој трци за бити модеран, бити савремен, задовољити своје страсти,, руши се свака светиња па и светиња живота.
- И као што кроз сваки грех човек "уживајући" једе самога себе, тако и савремена породица кроз свога бога безусловни хедонизам постаје физички скуп две индивидуе које се све више удаљавају једна од друге.