Noćno-nebo.jpg
АЋИМОВИЋ
Симболи у роману "Сеобе":
Плава боја је симбол нечега духовног и божанског. Црвена боја је симбол, лепоте и снаге. Звезда преставља симбол хтења, жеља и идеал јунака. Круг представља затвореност трајања у времену.
Већину пејзажа у овом роману јунак упија у себе. Појаве у околини се прожимају са људском психом. Неке тренутне појаве у природи изазивају у јунацима сећања на прошла времена, али их наводе и да размишљају о будућности.
Бескрајан плави круг и у њему звезда представљају симбол нечега узвишеног и лепшег. Вук Исакович сања о бољем животу. "Негде мора бити лакшег живота, ведрих догађаја, што се сливају као чисти и хладни, пријатни пенушави слапови. Одселити се треба зато, отићи некуда, смирити се негде. Живети по својој вољи, без ове страшне збрке, идући за својим животом." За Вука Исаковича оваплоћење бескрајног плавог круга и њему звезде представља Русија, у којој се деле чинови и одликовања и у којој цвета "слатко православље". Иако му је одлазак у Русију често у мислима, та жеља никако да му се оствари.

444.jpeg
Михаљев
Сви се они гуше у тешкој, суморној влажној атмосфери у којој се све раствара: земља, насеља, материјални предмети. Сви сањају о доброј и красној земљи, другачијој од оне у којој живе, у коју се треба одселити. Њихов сан је изражен симболима плавог неба и звезде.

БЕСКРАЈ = духовна ширина, слобода
НЕБЕСКО ПЛАВЕТНИЛО = лет, уздизање
ЗВЕЗДА = идеал, водиља, озарење; духовна чистота, судбина, морална узвишеност, недостижност